کنجاله سویا

کنجاله سویا Soybean Meal

کنجاله بازمانده‌ی جامدی است که پس از روغنکشی از دانه‌های روغنی به جا می‌ماند.

بازمانده‌ی هر چیزی چون دانه سویا، دانه کلزا، دانه آفتابگردان، کنجد، زیتون، انگور، کرچک و امثال آنها که فشرده و آب یا روغن آن گرفته می‌شود کنجاله نامیده می‌شود.
کنجاله‌ها از نظر پروتئین و مواد غذایی غنی هستند و برای خوراک‌دهی به ماکیان، ماهی‌ها و دیگر حیوانات ارزشمند هستند. کنجاله‌ها را معمولاً به قطعات کوچک‌تر می‌شکنند یا آرد می‌کنند. کنجاله برخی دانه‌ها از جمله کرچک و درخت جلا برای خوردن سمی است و از آن‌ها تنها به عنوان کود بهره می‌گیرند.
کنجاله‌های روغنی به خاطر داشتن میزان پروتئین بالا، می‌تواند به عنوان مکمل غذایی در نظر گرفته‌شود. شماری از کنجاله‌های روغنی به ویژه انواع خوراکی آن، برای فرایندهای زیست‌شناختی بهه عنوان سوبسترا، پیشنهاد شده‌اند. از آنها در فرایند تخمیر برای تولید آنزیم‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها، قارچ‌ها، ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها و سایر موارد استفاده شده‌است.
ماده جامد بازمانده از گندم و برنج، سبوس، از نیشکر، مَلاس و از چغندر، تفاله نامیده می‌شود.
در نپال از کنجاله گردوی ایرانی در آشپزی بهره می‌گیرند.
می توان در ترجمه از واژه "کنجاره" یا "کنجاله" به جای واژه biomass استفاده کرد.

کنجاله سویا‌ی مورد استفاده در خوراک دام و طیور در یک تقسیم‌بندی کلی به دو نوع معمولی با 43 تا 44 درصد پروتئین و کنجاله سویای پوست‌کنده با 47 تا 49 درصد پروتئین تقسیم‌بندی می‌شود.. امروزه در کارخانه‌های مدرن استحصال سویا، سویای با 35 درصد پروتئین و 18 درصد روغن، به روش استحصال حلال، تحت عملیات اسختراج قرار گرفته و تقریباً تمام روغن آن استحصال می‌شود.. سویایی که روغن آن استخراج شده است اکنون حاوی پروتئین، کربوهیدرات‌ها مواد معدنی و ویتامین‌هاست. در این مرحله پوست دانه سویا که قبلا جدا شده بود، مجدداً با کنجاله سویا مخلوط می‌شود تاا میزان پروتئین آن به سطح 44 درصد برسد.